O tom, ako sme prvý raz upiekli Horalky, Milu či Kávenky

Publikované dňa 11. mája 2020

Príbeh Sedity sa začína pred takmer 70 rokmi, kedy bola výroba trvanlivého pečiva – oblátok, perníkov či sušienok, na Slovensku ešte len v plienkach. Hoci sa remeslu venovali mnohé drobné podniky, chýbala im spoločná hnacia sila.

V 50-tych rokoch sa preto výrobne začali združovať. Spolu boli silnejšie, mohli vyrábať viac a kvalitnejšie a priemysel sa mohol rozvíjať.

Takto vznikli aj Slovenské pečivárne v Seredi v roku 1953.

Začiatky

Slovenské pečivárne spojili prevádzky z celého Slovenska. Od Studeníka v Holíči cez piešťanskú Maškrtu, pernikáreň Danielis v Leviciach, závod Alibaba v Brodzanoch a dielňu Réczky v Zlatých Moravciach až po kremnický závod WECO, ružomberské závody Hana a výrobne Tatranka v Liptovskom Hrádku aj Teranoch. Pribudli tiež priestory bývalej kostiarne Eugen Marton v Seredi.

Pri pohľade späť sa nám to zdá ako večnosť, ale aj napriek tomu niektoré výrobky z tejto éry prežili a na pultoch obchodov ich nájdete aj dnes. Tipnete si, ktoré to sú?

Dve oválne sušienky, vystupujúci vzor na povrchu a kakaová náplň uprostred. Zabalená do celofánu, ktorý bol na vonkajšej strane opatrený razenou nálepkou, niesla jednoduchý nápis Romanca. Skutočne, prvú Romancu sme upiekli už v roku 1960!

Pôvodnú nálepku pripomína modrá grafika na priesvitnom obale z roku 1970:

Druhý historický recept pochádza z roku 1961. Kávenky s nami od vtedy prešli veľmi dlhú cestu a stále patria medzi naše najobľúbenejšie výrobky. Originálnu receptúru dnes dopĺňa päť mladších sestier – Arabica, Cappuccino, Latte, Írska káva a Moka.

Vznik spoločného podniku pomohol slovenským cukrovinkám dosahovať nové úrovne kvality. Vďaka tomu si užívali rastúcu popularitu. V roku 1962 sa preto v Seredi začalo s výstavbou nového závodu na Trnavskej ceste, ktorý mal za úlohu zvýšiť efektivitu aj špecializáciu výroby, a tak lepšie uspokojiť rastúci záujem.

Po jeho dokončení výroba pozostávala z dvoch Seredských závodov so zameraním na oblátky, výrobne sušienok v Liptovskom Hrádku a prevádzky v Holíči, ktorá sa špecializovala na perníky a trubičky.

O rok neskôr vznikli ďalšie oblátky, ktoré naši zákazníci obľubujú dodnes. Kakaové rezy.

Skutočným míľnikom našej histórie však bol rok 1965. Vtedy sme vytvorili recept na oblátky s arašidovou náplňou a dovtedy neznámym obvodovým máčaním. Na svet prichádzajú Horalky – pochúťka.

Dnes ich vyrábame s nákladom takmer 57 miliónov kusov ročne a sú symbolom domova pre mnohých Slovákov žijúcich v zahraničí. Preto ich vyvážame do desiatok krajín sveta.

V roku 1968 sa objavili Princezky. Obrázok pôvodného obalu sa neuchoval, no z rozprávania pôvodných zamestnancov vieme, že od začiatku boli balené do priesvitnej fólie s bielou potlačou, ktorá znázorňovala tri princezné.

Predstavu nám pomáha vykresliť obal z roku 1992.

V rovnakom roku doplnili naše portfólio aj maslové sušienky Club.

Pečivárne Sereď

Seredský závod od svojho vzniku spadal pod veľký československý podnik Průmysl trvanlivého pečiva v Prahe, ktorý vyrábal ohromných 18 tisíc ton trvanlivého pečiva ročne. Organizácia bola, žiaľ, nevyvážená, takže slovenská časť nemala vhodné podmienky na vlastný rozvoj.

Preto v roku 1969 vznikol samostatný podnik Pečivárne Sereď. S riaditeľstvom v Bratislave sa otvorili možnosti na oživenie výroby, zvýšenie produkcie či nákup novej technológie.

V tomto období sme začali vyrábať našu lahodnú Milu. Bola ručne zavinutá do papiera a prelepená etiketou – tá sa zachovala v grafike obalu z roku 1982:

V 90-tych rokoch sa Pečivárne Sereď stali súčasťou slovenskej spoločnosti I.D.C. Holding, a.s. a výroba z Holíča prešla do Serede.

V sušienkovej výrobe v Liptovskom Hrádku zatiaľ vznikala ďalšia maškrtná legenda – v roku 1984 sme tam prvý raz upiekli tradičné Venčeky. Po technickým problémoch, ktoré nám zabránili piecť maslové sušienky v tvare venčekov v roku 1984, sa na pulty obchodov dostali vo verzii vaječné a kakaové, vtedy ešte naviac posypané cukrom.

Rok 1988 priniesol na trh prevratnú maškrtu vo väčšej gramáži, poriadne posypanú arašidmi a zaliatu v horkej čokoláde. Z výrobnej linky vyšla prvá Lina.

V roku 2000 sme podstúpili redizajn loga a dovtedy používanú značku Pečivárne Sereď sme postupne začali nahrádzať novou značkou SEDITA.

Dnešná Sedita

Aj po desiatkach rokov sa držíme tradičných receptúr našich najpopulárnejších výrobkov. Nepoužívame umelé prísady ani stabilizátory chuti, neznižujeme gramáže. Keďže si naše Horalky, Kávenky, Milu či Linu zamilovali milióny ľudí, nedávalo by zmysel čokoľvek meniť. Našich verných zákazníkov nechceme sklamať.

Na zachovaní najlepšej chuti a kvality nám záleží až natoľko, že používame na mieru pripravenú múku do oblátok a dokonca si sami pražíme kávu, lieskovce aj arašidy.

To však neznamená, že spíme na vavrínoch. Neustále hľadáme, čo na trhu chýba, a prázdne miesto potom vyplníme zaujímavou novinkou. Najlepším príkladom je značka Rodinné, ktorú sme vytvorili v roku 2015.

 

Je určená všetkým, ktorí chcú so svojimi blízkymi stráviť príjemné chvíle. Nezáleží na tom, či máte len pár minút počas pracovného dňa, alebo ste si vyhradili celú sobotu – Rodinné vám osladia každý spoločný moment.

Pod touto značkou nájdete naše tradičné oblátky a sušienky, ale aj najmladší prírastok, ktorým sú sušienky Srdiečka v príchutiach citrón-kokos a kakao-kokos.

Tešíme sa minimálne na ďalších 70 rokov sladkých chvíľ strávených spolu s vami <3

Vaša Sedita