Sladkosť, ktorú milujeme už 60 rokov
Kávenky pozná asi každý Slovák. Vznikli v roku 1961 a patria medzi najstaršie pochúťky Pečivární Sereď. Určite si viete spomenúť na skvelú chuť jemných plátkov plnených kávovou náplňou.
Sladké tajomstvo
Kávenky u nás patria medzi najobľúbenejšie oblátky vôbec. Tu je len pár príbehov, ktoré dokazujú, že sú neoddeliteľnou súčasťou života pre mnohých Slovákov. „Na svoje prvé Kávenky si spomínam dobre – mala som asi sedem alebo osem rokov. U nás doma ich vždy jedli len rodičia, asi preto, že obsahovali kávu. O to viac ma však lákali,“ hovorí Katka (50).
Ochutnala ich až vďaka babke, ktorá jej dala pár korún, za ktoré si mohla kúpiť sladkosť. „S kamarátkou sme hneď po škole išli samy do blízkych potravín a Kávenky sme si kúpili. Zjedli sme ich ,tajne‘ na prašiaku a cítili sme sa pritom rebelsky a dospelo,“ spomína s úsmevom Katka, ktorá si obľúbenú maškrtu dopraje aj dnes.
Kávenkami k priateľstvu
Alena (40) si zasa spomína, že sladkosť si kupovali s najlepšou kamarátkou počas prestávok v školskom bufete. Rozdelili si ju na polovicu a každá mala svoj spôsob vychutnávania. „Ona si vždy svoju polovicu zjedla v priebehu pol minúty a mne to trvalo oveľa dlhšie. Oblátku som rozoberala po vrstvách,“ opisuje. A priatelia sa dodnes, hoci už majú obe deti a vlastné rodiny. „Vlastne sme tak trochu ako Kávenky – dva kusy v jednom balení.“
O tom, že Kávenky boli pre mladých skutočným hitom, rozpráva aj 73-ročný Štefan. Celý život pracoval ako učiteľ, a preto veľmi dobre vie, že Kávenky si kupovali žiaci aj dospelí. „Kávenky sú výnimočné svojou dlhoročnou tradíciou. Na laviciach detí, ale aj v zborovni som ich vídal celé desaťročia. Vydržali dodnes a stále sú rovnako populárne – moja násťročná vnučka iný keksík ani nezje!“ dodáva s úsmevom.
Tajomstvo je v káve
Najpopulárnejším spôsobom, ako si Slováci doprajú kávu, je podľa prieskumu espresso. Väčšina z nás si pritom kávičku dopraje viackrát za deň. Láska k tomuto nápoju sa premieta aj do obľúbenosti Káveniek.
„Za úspechom Káveniek určite stojí intenzívna kávová chuť, ktorú dosahujeme vlastným pražením kávových zŕn priamo vo výrobe,“ prezrádza marketingový manažér Sedity Marián Gombík.
Kávu na výrobu oblátok získavajú z Brazílie, pričom na dosiahnutie výraznej chuti používajú v Sedite typ Arabica. Chuťový profil kávy sa dokáže skvelo zvýrazniť pražením vo vlastnej pražiarni tesne pred zapracovaním do výrobku a tým sú Kávenky jedinečné. Kávy pritom ročne spracujú aj tridsať ton, čo je množstvo, z ktorého by ste spravili približne 4 milióny šálok espressa. Aj vďaka tomu môžete vždy pri otvorení pochúťky zacítiť fantastickú vôňu.
Exkluzívny playlist k 60 rokom Káveniek:
Od hliníkovej fólie k novým príchutiam
Receptúra prešla za 60 rokov len minimálnymi zmenami a oblátky chutia stále rovnako dobre, zato obalov vystriedali Kávenky hneď niekoľko. Vo svojich úplných začiatkoch sa predávali v hliníkovej zlatej fólii s dvojfarebnou potlačou, neskôr sa obal zmenil na transparentný so zvarmi na okrajoch. V roku 1994 sa fólia zmenila na nepriehľadnú a dnes už na obale nájdeme reálne zábery oblátok.
Od roku 2009 navyše do portfólia pribúdali ďalšie príchute, pretože aj pitie kávy prechádza vývojom. Od 16. storočia, keď sa po prvýkrát pil tento tmavý aromatický nápoj v Európe, konkrétne na Malte, ubehlo množstvo času a káva sa pripravuje v rôznych variáciách.
„Pre tento pokrok v pití kávy sme sa rozhodli zaradiť populárne príchute Cappuccino, Latte, Arabica a Írska káva,“ hovorí Marián Gombík. Vývoj novej príchute Káveniek pritom nie je jednoduchá záležitosť. Celý proces trvá približne rok a počas neho ochutnáva novinky minimálne 50 ľudí. Príchuť Originál sa stále predáva najlepšie. Po nej je najpopulárnejšia príchuť Cappuccino a na delenom treťom mieste by sme našli verzie Arabica, Latte a Írska káva. Ktorú z nich máte najradšej vy?
ZISTITE VIAC O KÁVENKÁCH
Článok pripravený v spolupráci s redakciou Plnielanu.