Majú 60 a sú stále chrumkavé
Príbeh kultových oblátok sa začal písať začiatkom 60. rokov vo vtedajších Pečivárňach Sereď. Tak sa totiž volala dnešná Sedita, ktorá tieto lahodné napolitánky dodnes vyrába. Spočiatku sa krehké oblátky s kávovou, kakaovou a vanilkovou náplňou balili do jednoduchých zlatých hliníkových obalov s metalickým efektom a následne priesvitných obalov. Od deväťdesiatych rokov však prešiel ich dizajn výraznou zmenou a dnes sa predávajú v nepriehľadných obaloch s reálnym obrázkom produktu. Pozrime sa teda, čo sa pod nimi ukrýva.
Kávenky sú naša šálka kávy
Nie je žiadnym tajomstvom, že sme národom kávičkárov. Určite takmer každý z nás zažil situáciu, keď si nestihol vychutnať svoju rannú kávičku a vtedy prišla záchrana v podobe krehkých oblátok s intenzívnou kávovou chuťou.
Tajomstvo chuti Káveniek spočíva v pražení kvalitných zŕn priamo vo firemnej pražiarni. Káva, ktorú používajú, sa dováža z Brazílie a ročne jej spracujú okolo 30 ton. To je mimochodom približne 4 milióny šálok espressa. A keď už sme pri druhoch kávy, okrem kávenkovej klasiky nájdete od roku 2009 na pultoch aj príchute Cappuccino, Latte, Arabica a Írska káva.
Nové príchute si rýchlo získali svojich priaznivcov, no asi neprekvapí, že originálne Kávenky sú pre Slovákov stále najväčšou srdcovkou. Koniec koncov, podľa prieskumu zo všetkých spôsobov prípravy kávy preferujeme klasické espresso.
Čauko kakauko, daj si keksík.
Kakaové rezy a Vesna sú, rovnako ako Kávenky, súčasťou našich životov už niekoľko generácií. Či už je to desiata na školskom výlete alebo sladká dobrota na návšteve u starej mamy, bez týchto keksíkov sa nezaobíde žiadna spomienka. Ale keďže nielen spomienkami je človek živý, tak v novom tisícročí ku klasike pribudli aj príchute Extra Kakao a Kakaové rezy s orieškami, banánmi či kokosom. Imidž vanilkovej Vesny zase osviežila novinka s citrónovou príchuťou.