Vanilkový dezert Rodinné
Ingrediencie:
Postup:
Do misy dajte žĺtky spolu s cukrom a škoricou. Vyšľahajte do svetlej, nadýchanej peny. Vlejte olej, potom kyslú smotanu a zašľahajte.
Do žĺtkovej zmesi pridajte preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a už len ručne zamiešajte. Nakoniec zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov.
Hmotu vylejte do formy s rozmerom 24 x 24 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15 minút.
Po upečení, ešte teplý korpus natrite marhuľovým džemom zmiešaným s marhuľovým likérom a nechajte úplne vychladnúť.
Na vanilkový mousse vložte želatínu do studenej vody a nechajte napučať, trvá to približne 10 minút.
Do misy dajte žĺtka, škrob, semienka z vanilkového lusku, cukor, 5 lyžíc mlieka a premiešajte. Zvyšné mlieko vlejte do hrnca a zohrejte pod bod varu. Keď je mlieko zohriate, za stáleho miešania ho prilievajte k žĺtkom. Zmes vylejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Odstavte ho, pridajte maslo a dobre premiešajte. Keď má krém približne 50 °C, môžete pridať vyžmýkanú želatínu a dobre rozmiešať. Krém zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť.
Šľahačkovú smotanu vyšľahajte na pevné špičky a postupne zapracujte do vanilkového krému.
Na piškótový základ rovnomerne rozotrite polovicu vanilkovej peny. Na penu po celej ploche poukladajte Rodinné oblátky Orieškové. Do druhej polovice peny jemne zamiešajte na drobno nakrájané sušené marhule a zmes rozotrite na oplátky. Formu vložte do chladničky. Minimálne na 3-4 hodiny, ideálne však cez noc.
Dezert vyberte z formy, ostrým a teplým nožom nakrájajte na rezy a ozdobte podľa vlastnej fantázie.