Vanilkový dezert Rodinné

Ingrediencie:

3 vajcia
90 g krupicového cukru
½ lyžičky škorice
75 g slnečnicového oleja
45 g kyslej smotany
120 g hladkej múky
7 g kypriaceho prášku
2 lyžice marhuľového džem na potretie
1 lyžica marhuľového likéru
1 a ½ balenia Rodinné oblátky Orieškové

Na vanilkový mousse:
10 g plátkovej želatíny
500 ml mlieka
6 žĺtkov
35 g kukuričného škrobu
1 lyžička vanilkovej pasty
120 g krupicového cukru
80 g masla
300 g šľahačkovej smotany
icon-red<br />

Postup:

Do misy dajte žĺtky spolu s cukrom a škoricou. Vyšľahajte do svetlej, nadýchanej peny. Vlejte olej, potom kyslú smotanu a zašľahajte.

Do žĺtkovej zmesi pridajte preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a už len ručne zamiešajte. Nakoniec zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov.

Hmotu vylejte do formy s rozmerom 24 x 24 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15 minút.

Po upečení, ešte teplý korpus natrite marhuľovým džemom zmiešaným s marhuľovým likérom a nechajte úplne vychladnúť.

Na vanilkový mousse vložte želatínu do studenej vody a nechajte napučať, trvá to približne 10 minút.

Do misy dajte žĺtka, škrob, semienka z vanilkového lusku, cukor, 5 lyžíc mlieka a premiešajte. Zvyšné mlieko vlejte do hrnca a zohrejte pod bod varu. Keď je mlieko zohriate, za stáleho miešania ho prilievajte k žĺtkom. Zmes vylejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Odstavte ho, pridajte maslo a dobre premiešajte. Keď má krém približne 50 °C, môžete pridať vyžmýkanú želatínu a dobre rozmiešať. Krém zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť.

Šľahačkovú smotanu vyšľahajte na pevné špičky a postupne zapracujte do vanilkového krému.

Na piškótový základ rovnomerne rozotrite polovicu vanilkovej peny. Na penu po celej ploche poukladajte Rodinné oblátky Orieškové. Do druhej polovice peny jemne zamiešajte na drobno nakrájané sušené marhule a zmes rozotrite na oplátky. Formu vložte do chladničky. Minimálne na 3-4 hodiny, ideálne však cez noc.

Dezert vyberte z formy, ostrým a teplým nožom nakrájajte na rezy a ozdobte podľa vlastnej fantázie.

 

Vanilkový dezert s oblátkami Rodinné.

Ďaľšie recepty